Wanneer kan je rijles nemen

Je mag vanaf 16,5 jaar rijles nemen als je een autorijbewijs wilt halen. Verder mag je met 16,5 jaar een tussentijdse toets doen. Het praktijkexamen mag gedaan worden zodra je de leeftijd van 17 jaar hebt bereikt. Dit kan vanwege de maatregel 2toDrive. De minimum leeftijd is omlaag gegaan van de voorheen minimum leeftijd van 18 jaar.

Wat is 2toDrive?

Jongeren veroorzaken relatief gezien veel verkeersongelukken. Dit komt vanwege het gebrek aan ervaring. Door middel van de maatregel 2toDrive kunnen jongeren echter al vanaf 17 jaar een rijbewijs halen. Ze dienen dan echter nog wel tot hun 18e met een coach te rijden. Op deze manier kunnen ze rijervaring opdoen. Een coach dient ten allen tijde een begeleiderspas bij zich te hebben, waarop hun naam vermeld staat. Als 17-jarige kan je pas een autorijbewijs (B) aanvragen als je ook een begeleiderspas hebt aangevraagd. Zonder deze pas valt een rijbewijs pas op je 18e aan te vragen. De maatregel is experimenteel gebruikt vanaf 1 november 2011 en gaat definitief in op 1 november 2017. Een tussentijds evaluatie toont aan dat begeleid rijden door jongeren zeer serieus genomen wordt en dat er inderdaad veel rijervaring opgedaan wordt.

Je rijexamen vanaf 17 jaar

Om een praktijkexamen te mogen aanvragen en doen bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen), dien je dus minimaal 17 jaar te zijn. De enige voorwaarden hiervoor zijn dat je in bezit bent van een theoriecertificaat en de eigen verklaring hebt ingevuld. Als je geslaagd bent voor je examen, kan je een rijbewijs gaan aanvragen via het gemeentehuis in je eigen gemeente. Voor meer informatie over rijlessen en het doen van je rijexamen kun je terecht bij de website van het CBR. Voor meer informatie over de maatregel 2toDrive kun je terecht bij 2toDrive.nl.

Reacties zijn uitgeschakeld.