Auto rijden is natuurlijk een ontzettend gewild iets. Wie droomt er nu stiekem niet van om in een eigen auto de wereld te verkennen en op die manier meer en meer van de wereld te kunnen zien? Het is een waar genot om in je auto te stappen zo de wijde wereld in te trekken. Maar voor het zover is moet je natuurlijk nog een en ander doen. Zo zal je een auto moeten kunnen betalen, wat lang niet voor iedereen is weggelegd. Maar voordat het zelfs zover is zal je een rijbewijs moeten halen. Dit is voor veel mensen nog best een betrekkelijk obstakel, daar het natuurlijk de nodige discipline van je vraagt. Niet iedereen heeft de tijd om bezig te zijn met een examen of met cursussen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je examen sneller te halen.

Auto rijden is behalve de nodige praktijkkennis namelijk ook deels afhankelijk van theoretische kennis. Lang niet iedereen is zich goed en wel bewust hiervan, waardoor een theorie examen geregeld afzijdig wordt gedaan omdat men denkt dat het toch niet zo belangrijk is. In tegendeel, het CBR theorie examen is ongelooflijk belangrijk en kan lang niet zomaar opzij worden gelegd. Maar wat moet je hier dan allemaal voor leren? Een theorie examen bestaat uit vragen en voorbeelden die je moet weten om je goed voor te bereiden op het auto rijden. Dit kan je goed oefenen door een theorieboek auto aan te schaffen.
Het CBR theorie examen wordt vrijwel dagelijks afgelegd door een hoop mensen, en daar kun jij er een van zijn.

Auto rijbewijs halen

Neem een geldig theorie boek

Het CBR theorie examen is sinds jaar en dag al het enige examen dat als geldig wordt gezien als opstap naar je rijbewijs. Deze theoretische kennis mag niet worden onderschat, daar rijden in een auto natuurlijk een grote verantwoordelijkheid is. Zo is het ongelooflijk belangrijk dat je weet wat een hoop verkeersborden zijn, velen hiervan heb je nog nooit eerder in je leven gezien of gebruikt. Een fietser of voetganger heeft hele andere verkeersregels om zich aan te houden. Daar komt bij een autorijder ook nog eens bij dat je voorbereid moet zijn op elke mogelijk verkeerssituatie. Om al deze kennis leren moet je gebruik maken van een auto theorieboek. Zo’n CBR theorieboek is heel makkelijk te verkrijgen. Zoek uit wat het beste rijbewijs theorie boek is en probeer hem zo snel mogelijk in je handen te krijgen.

Maar voordat je eenmaal plaats neemt bij een plaatselijk kantoor van het CBR is het belangrijk dat je jezelf inschrijft voor het examen. Het theorie examen aanvragen kan gemakkelijk via het CBR zelf. Het kan namelijk schriftelijk, telefonisch en per mail. Wat veel mensen echter besluiten te doen is dat ze het via de rij instructeur regelen. Deze mensen hebben vaak een plekje voor op andere aanvragen omdat ze dichter bij het CBR staan. Ook ontneemt het je op die manier natuurlijk enige stress dat je het zelf moet gaan regelen. Zo kun je een auto theorie examen gemakkelijk volgen en afleggen op de dag die jij het liefste hebt.

Minstens zo belangrijk

Het auto theorie examen is voor iedereen even belangrijk, zonder dit examen te hebben gemaakt mag je namelijk geen praktijk examen afleggen. Dit komt omdat je de theoretische kennis nodig hebt om fatsoenlijk te kunnen auto rijden. Deze kennis kan je opdoen door het bestuderen van je auto theorie boek.

Communicatie met autobestuurders gaat voornamelijk visueel en dus is het belangrijk dat je veel verkeersborden leert te onderscheiden. Echter, het is nog lang niet zo gemakkelijk als dat je zou denken. Het theorie examen auto wordt door veel mensen als betrekkelijk pittig ervaren. En dat is eigenlijk maar goed ook, anders zou iedereen zomaar kunnen volgen en doen wat hij of zij wilt. En het laatste wat willen is dat onverantwoordelijke mensen de weg op gaan. Alles wat je in theorie moet weten staat aangegeven in theorieboeken. Tegenwoordig kan je zelfs gebruik maken van een online theorieboek. Dit is speciaal voor de mensen die liever geen theorieboek kopen.

Tips en faq

Je mag vanaf 16,5 jaar rijles nemen als je een autorijbewijs wilt halen. Verder mag je met 16,5 jaar een tussentijdse toets doen. Het praktijkexamen mag gedaan worden zodra je de leeftijd van 17 jaar hebt bereikt. Dit kan vanwege de maatregel 2toDrive. De minimum leeftijd is omlaag gegaan van de voorheen minimum leeftijd van 18 jaar.

Jongeren veroorzaken relatief gezien veel verkeersongelukken. Dit komt vanwege het gebrek aan ervaring. Door middel van de maatregel 2toDrive kunnen jongeren echter al vanaf 17 jaar een rijbewijs halen. Ze dienen dan echter nog wel tot hun 18e met een coach te rijden. Op deze manier kunnen ze rijervaring opdoen. Een coach dient ten allen tijde een begeleiderspas bij zich te hebben, waarop hun naam vermeld staat. Als 17-jarige kan je pas een autorijbewijs (B) aanvragen als je ook een begeleiderspas hebt aangevraagd. Zonder deze pas valt een rijbewijs pas op je 18e aan te vragen.

Als je wilt gaan rijden met een motorvoertuig, dien je zowel fysiek als geestelijk gezond te zijn. Het kan zijn dat je hierover een formulier Eigen Verklaring dient in te vullen. Soms dient een arts hier informatie aan toe te voegen.

Dit kan om verschillende redenen gebeuren. Dit wordt onder andere gedaan als je een of meerdere vragen op het formulier Eigen Verklaring bevestigend beantwoordt. Verder worden alle bestuurders vanaf de leeftijd van 75 jaar bij elke verlenging van hun rijbewijs gekeurd. Dit gebeurt elke 5 jaar.

In ons digitale tijdperk is het voor veel mensen maar lastig te bevatten als er iets niet via internet gedaan kan worden. Dit is natuurlijk bij het CBR ook het geval. Zo kun je tegenwoordig ook een online  examen afleggen, en op die manier krijg je zonder enige vertraging direct te horen wat je uitslag is. Gemakkelijk vanaf je eigen zachte, warme bank of vanaf je bureaustoel even een theorie examen afleggen. Het is toch een hele luxe dat dit mogelijk is en dat men nergens meer heen hoeft hiervoor. Daarna blijft er alleen nog het praktijk examen over, wat natuurlijk wel eventjes gedaan moet worden in de buitenwereld. Maar dat spreekt uiteraard veel meer dan voor zich.

De kosten theorie examen worden vaak op allerlei verschillende manieren in rekening gebracht. Die mogelijkheid is er echter, om het op verschillende manieren te betalen. Sommige mensen kiezen ervoor om een directe factuur te ontvangen. Na of voor het theorie examen moet dit bedrag betaalt worden waarna het examen afgelegd kan worden. Waar sommige mensen ook voor kiezen is om het op te laten nemen in de totaalkosten van het lespakket. Door een vaste prijs af te spreken met de instructeur in kwestie is het voor veel mensen afgerond en een net bedrag. Ook is er best nog wel eens een leuke prijs af te spreken. Als je de kosten wilt drukken kan je ook ervoor kiezen om een auto theorieboek tweedehands te kopen.

Auto Theorie Examen

Zelf oefenen

Stel, je bent zeventien en eindelijk klaar om je rijbewijs te gaan halen. Je staat misschien al heel lang te popelen om zelf de weg op te gaan en eindelijk je eigen weg te vinden, letterlijk. Met een rijbewijs is die werkelijkheid een stapje dichterbij omdat je eindelijk op eigen houtje de wereld in zal kunnen trekken. Maar voordat het eenmaal zover is zal je eerst het CBR examen af moeten leggen. Dat is niet voor iedereen weggelegd, en je zult er dus voor moeten gaan leren als je het goed en wel af zal willen leggen. Vergis je niet in dat het eventueel best een pittige twee examens zullen worden voor je goed voor zult moeten studeren en oefenen. Vraag daarom je rijschool voor de beste theorieboek auto.

Stel het vast

De kosten theorie examen zijn eigenlijk altijd vastgesteld door het CBR. Dit omdat de overkoepelende organisatie moet bepalen wat mensen ervoor betalen. Dit gaat natuurlijk in samenspraak met de overheid, maar eigenlijk zijn de kosten overal het zelfde. Ongeacht de locatie waar je de test af gaat leggen. Hoe je deze betaalt kun je zelf kiezen. Zo kun je een losstaande factuur van het CBR ontvangen maar je kunt er ook voor kiezen om het op te laten nemen in de totaalprijs van je lespakket. Zo loopt het bedrag via je instructeur naar je CBR en zit je zelf niet met de verantwoordelijkheid dat je een bedrag op tijd zult moeten betalen voor de cursus en het theorie boek auto.

Spanning, sensatie en faalangst

Voor wie rijden nu echt spannend vindt en het maar wat zenuwslopend vindt om examens af te leggen, er zijn natuurlijk een hoop tips die je kunt krijgen. Rijexamen tips kun je opvragen bij je instructeur, maar ook bij een vriend of familielid die het reeds heeft afgelegd. Zo kan er al heel wat spanning worden weggenomen en hoef je je vooral geen zorgen te maken dat er onverwachte dingen zullen gebeuren. Stel je toch eens voor wat je daar van kunt leren. Iemand kan je een hoop zorgen wegnemen door je gerust te stellen met wat je maar wilt weten over de examens. Zo kan je bijvoorbeeld kennissen vragen welke theorieboeken zij hebben gebruikt. Of ze het ANWB theorieboek of CBR theorie boek aanbevelen.

Populaire keuzes

Een auto of een motor, men hoort vaak dat dit de populaire keuze is. Je kunt ervoor kiezen om voor het comfort van de auto te gaan maar er zijn natuurlijk ook veel mogelijkheden met een motor. Zo is die goedkoper in het onderhoud en ben je vaak ook nog eens een stukje sneller. Maar wat je niet moet vergeten is dat er ook  andere theoretische kennis bij komt kijken. Je moet voor een motor rijbewijs dan ook een ander theorie examen afleggen alvorens je ermee mag gaan rijden. Het theorie examen motor bestaat uit andere onderdelen en andere vragen. Allemaal afgestemd op het rijden op een motor.

Alle jongeren op scooters

Voordat men echter op een motor of auto kan gaan rijden, zijn er een hoop jongeren die gebruik willen maken van een scooter. De snelle, motorische fietsen ziet men altijd in overvloed bij middelbare scholen en hogere scholen staan. Daar moet echter ook een examen voor worden afgelegd, zowel in theorie als in praktijk. Het theorie examen scooter is sneller en makkelijker te volgen dan dat voor de auto, omdat het veel verkeersregels betreft die ook te maken hebben met de fiets. Veel mensen kennen deze  verkeersregels al goed, dan wel uit hun hoofd. Dit maakt het natuurlijk minder lastig om het examen goed af te leggen.

Overzie de situaties

Er is een grote organisatie die dit allemaal overziet en orkestreert, dat is het CBR. Het CBR is de organisatie die voor ieder voertuig of vervoersmiddel de rijbewijzen voorziet. Dat is dan ook waar je alle examens zult moeten afleggen, of het nu theorie of praktijk is. Wanneer je het CBR theorie examen auto gaat afleggen moet je naar een locatie van de organisatie waar je de test zult kunnen maken, onder toezicht van een examinator. Dit is ook het geval wanneer je voor het praktijk examen op gaat, dan is er namelijk een examinator die met je mee gaat rijden en je opdrachten gaat geven. Zo wordt je direct op je rijvaardigheid beoordeeld.

Theorieboek auto

Wie liever een motor bestuurt dan een auto moet hier een apart examen voor afleggen. Zowel het theoretische motor examen als het praktijk examen zijn duidelijk anders dan de examens voor een scooter of auto. Dit in eerste instantie omdat het simpelweg een compleet ander voertuig is. Anderzijds is het zo omdat er andere verkeersregels van toepassing zullen zijn. Dus als je eenmaal zover bent om op je motor te klimmen, wees jezelf er dan van bewust dat het misschien niet zo makkelijk zal gaan als dat je hoopt. Je zult eerst alle regels en afspraken moeten kennen alvorens je er vandoor scheurt.

Goed, nu weet je eigenlijk alles wat er te weten valt over de praktische zaken omtrent een theorie examen en het  theorie boek auto. Het enige wat je nu nog rest is het echt te gaan doen. Dat gaat heel gemakkelijk: koop of leen een studie boek en ga direct een theorie examen auto aanvragen. Dit kan via de website van het CBR of via je instructeur. Je kunt zo gemakkelijk een datum en tijd afspreken waarop je het theorie examen af gaat leggen. Er worden er altijd wel meerdere op een dag gepland, wat natuurlijk heel goed uitkomt wanneer je alleen een bepaald dagdeel zou kunnen. Met het juiste theorieboek auto weet je zeker dat je een goede start maakt.