Beginnen met motorrijden

Beginnen met motorrijden is voor velen een opwindende, spannende en onvergetelijke ervaring. Voordat je start met motorrijden, ga je natuurlijk een aantal kosten in overweging moeten nemen. Lees de tekst hieronder goed door als je te weten wilt komen wat de kosten zijn om te beginnen met motorrijden.

De leskosten

Wil je de weg op met een motor, dan dien je eerst rijlessen te volgen voordat je overgaat tot het kopen van een motor. Gemiddeld heeft een leerling genoeg aan 20 lessen van 60 minuten. Start eerst met een proefles zodat de instructeur in staat is om een inschatting te maken van hoeveel rijlessen je nodig hebt. Vaak kun je uitgaan van gemiddeld € 900, oftewel 20 keer € 45 per les.

Examenkosten

Na het voltooien van je rijlessen dien je examens af te leggen om zo je motorrijbewijs te halen. De kosten van het theorie-examen bedragen € 33. Als je met succes slaagt, dan kun je doorgaan naar het eerste praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB). Voor het afleggen van dit examen betaal je gemiddeld € 63. Na het eerste praktijkexamen volgt het tweede praktijkexamen, verkeersdeelname (AVD). Hier betaal je € 112 voor. Je moet echter eerst € 37,80 betalen voor het aanvragen van een gezondheidsverklaring.

Kosten voor kleding en motoraccessoires

Het dragen van de juiste veiligheidsuitrusting en het kopen van bepaalde accessoires is essentieel als je veilig wilt motorrijden. Denk aan het kopen van een helm, waterdichte jas, gehoorbescherming, een broek, laarzen of schoenen en handschoenen. Gemiddeld kun je rekenen op € 650 als je kiest voor kleding en accessoires van goed kwaliteit. Kies je voor A-merken, dan vallen de kosten wat hoger uit.

Kosten motor kopen

Heb je alle examens behaald en je rijbewijs ontvangen, dan is het tijd om je eerste motor aan te schaffen. De kosten voor een motor kunnen sterk variëren tussen de € 1.000 en € 20.000. Vergeet niet dat er ook jaarlijkse kosten zijn verbonden aan een motor, waaronder motorrijtuigenbelasting, verzekering en het onderhoud. Door te kiezen voor gebruikte motoronderdelen en eventueel het zelf monteren kun je wel flink besparen op onderhoudskosten.

Totale kosten

Deze jaarlijkse kosten als je een motor wilt rijden vallen uit op gemiddeld € 1.900. Het gaat dus om een combinatie van rijlessen, examens, kleding en accessoires. Je weet echter zeker dat je in puur genot, spanning, avontuur en vrijheid investeert. Ga je een budget opstellen, dan weet je nu hoeveel je opzij moet zetten voor je motorreis.

Reacties zijn uitgeschakeld.